Heavy metal är en livstil

Under heavy metal-genrens första period under slutet av 60-talet början av 70-talet blev en typ av mode synonymt med fansen och artisterna. Det var långt hår, mörka plagg, och svarta jeans. Tidigt började fans och artister utforma sina egna livsstilar och musikstilar i förhållande till musikens budskap och hårda karaktär.

Många subgenres inom heavy metal

Att precisera gränserna mellan olika sorters subgenres inom heavy metal är inte någon lätt uppgift.

Det finns en rad subgenres inom heavy metal området – vilka skiljer sig i både mode och livsstil. En del läsare skulle säkert opponera sig direkt mot den indelningen av band och subgenres inom heavy metal som görs nedanför.

Glam metal

Först vågen av subgenren glam metal kom under 1980-talet (subgenren har även kallats pudelrock, pop metal, hair metal, sleaze metal) och den särskiljde sig ifrån heavy metal genom att artisterna hade häftiga frisyrer, mycket smink, glitter, glamour och tajta kläder. Musikarrangemangen inom glam metal var ofta inslagna i poppiga refränger men med hårda riff däremellan. Två av de största glam rockbanden under 1980-talet var Mötley Crue och Poison.

Thrash metal

Kan ses som en snabbare och aningen hårdare variant av heavy metal. Trummisen brukar i regel ha dubbla bastrummor. För att följa det snabba tempot i gitarr-riffen och basgångarna. Kända band inom genren är Slayer, Megadeth och Anthrax.

Death metal

En extrem subgenre till heavy metal. Kraftigt distade gitarrer, skriksång, guttural sång och snabba taktartsändringar kännetecknar death metal genren. Uppkommer i mitten på 80-talet. Grupper som var pionjärer inom tidig death metal är Napalm death, Cannibal Corpse och svenska Entombed. En långdragen konflikt om bandnamnet Entombed fick sedan avslag hos patent och registreringsverket. Hur stämningen är mellan bandmedlemmarna idag – vet ingen.

fitclub