Världens största Heavy Metal-band

Metallica fyller fortfarande arenor
15 maj

Inget Heavy Metal-band har nått så stora framgångar som det amerikanska bandet Metallica. Sedan de grundades 1981 i Los Angeles har de sålt över 125 miljoner album över hela världen. Inget annat metalband kommer i närheten av dessa siffror. Man kan undra vad det var som gjorde Metallica så stora som de blev. De var de första som lyckades göra Metal till en kommersiellt gångbar musikstil; enligt många utan att tumma på principerna. I denna artikel ska vi kort gå igenom bandets historia och framgångar i hopp om att få insikt i vad som gjort Metallica till tidernas största Heavy Metal-band.

Större delen av bandets karriär har de varit baserade i San Francisco. Undergenren till Heavy Metal som brukar associeras med band som Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax (dessa fyra brukar kallas “the big four of thrash”) kallas för ‘Thrash Metal’. Thrash betyder piska och är en referens till genrens snabba, hårda och extatiska stil. Metallica var en både tidig och viktig aktör i denna genre: Metallica har blivit för Thrash Metal vad Penstore är för pennor! Ibland brukar också Metallicas musik refereras till som “Bay Area Thrash”, då de var en del av den metalrörelse som växte sig stor i San Francisco-området under 80-talet.

Metallica verksamma i San Francisco

Bandets första plattor Kill ’em All och Ride the Lightning blev stora succéer inom metalvärlden, där man uppskattade deras punkinspirerade och hetsiga musikstil. Bandets tredje platta Master of Puppets som släpptes 1986 ses än idag som en av heavy metalens absolut största skivor. Men det var först med de två efterföljande plattorna – särskilt den som blivit känd som ‘Black Album’ – som bandet nådde kommersiella framgångar.

Metallicas historia

Bandets turbulenta historia kan ha spelat roll för deras framgångar, då den dragit mycket intresse genom åren. Bandets förste gitarrist, Dave Mustaine slängdes ur bandet för alkohol- och drogproblem. Han fortsatte med att starta Megadeth, ett framgångsrikt band som ofta sågs som ett rivalband till Metallica (även om de aldrig kom i närheten av Metallicas försäljningar). I en dokumentär om Metallica som släpptes under 90-talet söker bandet försoning med Mustaine i ett långt samtal översett av en terapeut.

Tim Burton omkom i bussolycka

En mer tragisk incident inträffade 1986 efter att bandet spelat en konsert i Stockholm. På en landsväg kraschade turnébussen vilken ledde till att basisten Cliff Burton dog. Burton ansågs till stor del vara det främsta kreativa geniet i bandet, och hans död drabbade hårt metalvärlden. Än idag ses Burton som en av de bästa metalbasisterna någonsin.

Än idag är bandet väldigt populära och säljer ut arenor världen över. Nyligen slog de publikrekord på Globen (två gånger!) och Metallica skänkte pengar till hemlösa med delar av vinsterna från konserterna. För att svara på frågan om vad som kan ha gjort Metallica så stora som de blev är sanningen nog att en stor mängd variabler spelade in. Bandets turbulenta historia kan ha hjälpt till med att ge dem uppmärksamhet i alla fall. Men kanske viktigast är bandets uppfinningsrika musik, som fångat generationer av ungdomar och lett dem in på Heavy Metalens bana.

fitclub