Thrash metal

15 apr

Thrash metal kan beskrivas som en hårdare form av heavy metal som uppstod då man blandade in element från hardcorepunken i genren. Detta ledde till en musikstil som karakteriseras av ett snabbt tempo och av skickligt gitarrspel och trumspel.

Stilen började växa fram i USA och Tyskland i slutet av 1970-talet, och fick sitt genombrott i dessa länder på 1980-talet. De som brukar kallas ”de fyra stora” inom genren kommer dock alla från USA; det handlar om Megadeth, Slayer, Anthrax och Metallica. De största banden på den tyska scenen var istället Sodom, Kreator och Destruction, som inte fått lika stor internationell genomslagskraft som de fyra amerikanska banden.

Thrash metal var den dominerande genren inom metal på 1980-talet, men konkurrerades så småningom ut av andra rockgenrer som grunge. Den har dock fortsatt stort inflytande genom att den har inspirerat andra genrer som black metal och death metal, varav särskilt den sistnämnda har blivit enorm i Sverige och Norden. Nackdelen med att vara ett rockfan i dessa nordliga delar av världen är dock att man måste ha varma ytterkläder på sig ovanpå sina bandtröjor. Ett smart drag kan därför vara att investera i en mössa med tryck med sitt favoritbands logga. Då kan alla se vad man lyssnar på, även när termometern visar långt under nollan.

fitclub