Headbangandets historia

04 jul

Att vara hårdrockare innebär framför allt att man gillar den musikstil som kallas hårdrock och det går aldrig att vara helt säker på vem som är ett fan och vem som inte är det. Många hårdrockare väljer dock att följa en hel livsstil vad gäller sin musiksmak och det handlar om allt från hur man klär och friserar sig till attityd och politik. För den utomstående kan en långhårig kille eller tjej med nitbälten, svarta jeans och skinnjacka se slarvig och ovårdad ut men det är många gånger förvånande hur mycket tanke det ligger bakom utseendet. Man kan välja en passande outfit hos outletsverige.se om man vill visa att man gillar hårdrock och de flesta hårdrockare föredrar plagg som är svarta eller allmänt mörka, med accessoarer som döskallar, nitar och pentagram.

Även hårdrockares dansstil är unik och specifik och det som framförallt utmärker ett heavy metal fan som gillar musiken han eller hon lyssnar på är så kallatheadbangande, vilket började på slutet av 60-talet. Under en konsert med det legendariska bandet Led Zeppelin började publiken allra längst fram headbanga i takt till musiken och sedan dess har det varit en del av hårdrockskulturen. Varför man började göra det just då är det ingen som riktigt vet men musiken var säkert inbjudande och det var förmodligen så trångt allra längst fram att man inte kunde göra mycket annat än att röra på huvudet. Ordet betyder att man skakar hårt med huvudet men enligt Motorheads framlidne sångare Lemmy så var det deras fans som ursprungligen kallades för Motorheadbangare och därmed myntade begreppet.

Den klassiska bilden av en headbangande hårdrockare är den med långt hår som skakar loss både i publiken och på scenen. Bland de mest karaktäristiska hårdrocksbanden med skakande huvuden hör till exempel Metallica, W.A.S.P. och Iron Maiden och i deras publik ser man mest en massa hår och guppande huvuden. Den första hårdrockssångaren som gjorde detta på scenen anses vara Ozzy Osborne då han var frontman för Black Sabbath. Det finns naturligtvis också korthåriga headbangare och en av de mest kända hårdrockssångarna som är expert på detta är Till Lindemann i det tyska industrirockbandet Rammstein, som brukar hamra på sitt knä som en slägga och rocka loss ordentligt på scenen. Alla sätt är bra…

Att headbanga är inte helt ofarligt och genom tiderna har en hel del musiker och fans drabbats av alla möjliga skador genom att ha varit lite för intensiva. Slayers basist och Megadeths frontman har båda ådragit sig skador i nacke och ryggrad, och läkare varnar för att man dessutom kan ådra sig tromboser och stroke om man inte är försiktig. Så se upp när du befinner dig på en konsert och ta hand om huvudknoppen.

fitclub