Kända hårdrockssångare genom tiderna

09 aug

Det är många kända hårdrock- och heavy metal-sångare som har stått på världens scener genom åren och flertalet av dessa har gjort en spännande resa från små klubbspelningar till gigantiska arenor. Här nedan ska vi presentera några av dessa kändisar inom hårdrocksscenen. Imponerande nog är ganska många hårdrocksmusiker från förr fortfarande “på benen” och nöjer sig inte med att bara spela in nya skivor utan är dessutom aktiva på scenen. Man kan fråga sig hur detta verkligen är möjligt. Svaret är säkerligen att de gillar det de gör så pass mycket att scenlivet blir ett kall; något som helt enkelt inte går att vara utan.

Självklart sätter de hårda rockåren sina spår. De som var kända på 70- och 80-talen är förstås inga ungdomar längre och många ser ut därefter. Somliga inser dock detta och försöker på alla möjliga sätt att hålla sig snygga och fräscha. Det här åstadkoms genom att motionera regelbundet, äta hälsosamt och ta det lugnt med alkoholen. Att behålla sitt hår är något som gör mycket för en hårdrockare och av den anledningen är det många som har fått ta till behandlingar som prp och liknande för att förhindra håravfall.

Några kända hårdrockssångare:

  • Ian Gillan. De som är fans av den äldre hårdrocken känner utan tvekan till bandet Deep Purple, det brittiska bandet som gjorde succé på 1970-talet. Ian Gillan var sångare i bandet som bland annat spelade in den klassiska låten Smoke on the Water. Förutom att ha frontat Deep Purple så har Gillan dessutom varit sångare i Black Sabbath en tid.
  • David Coverdale. Det här är en kille som också fick sin stora berömmelse i Deep Purple, men som för många är mer känd som frontman i bandet Whitesnake. Coverdale blev medlem i Deep Purple i mitten av 70-talet och startade sedan sitt eget band några år senare.
  • Rob Halford. Mannen som gav falsettsången och läderutstyrseln ett ansikte inom hårdrocken. Halford är den karismatiske sångaren från det brittiska bandet Judas Priest, som hade sin storhetstid i slutet av 70-talet och fram till mitten av 80-talet.
  • Don Dokken. Det amerikanska bandet Dokken dök upp i början av 80-talet som en del av den framväxande Los Angeles-scenen. Att uppkalla ett band efter sig själv säger säkert en del om Don Dokkens ego och de interna striderna med gitarristen George Lynch är legendariska. Dokken som band hade sin peak fram mot slutet av 80-talet, varpå de tillfälligt upplöstes.
  • Geoff Tate. Många är de som dyrkar bandet med det svårstavade namnet: Queensrÿche. Tate var sångaren som tog bandet till toppen under sent 1980-tal med den konceptuella skivan “Operation Mindcrime” och efterföljaren “Empire”. Han fick dock för några år sedan sparken från bandet och har sedan dess gett sig på en solokarriär med flitigt turnerande.
  • Ronnie James Dio. Har vi sparat det bästa till sist? Ronnie James Dio blev känd som sångare i Black Sabbath, när han ersatte Ozzy Osbourne. Sedermera bildade han dock sitt eget band som kort och gott fick heta Dio – och resten är historia. Låtar som “Holy Diver” med flera är klassiker.
fitclub