Merchandice, t-shirts och attiraljer

28 mar

 

Merchandice – vad är det?

Få musikgenrer har en sådan trogen skara av fans som heavy metal fansen. Och få musikgenrer har lika mycket merchandice att sälja som heavy metal genren. Ordet merchandice kommer från engelskan och betyder ordagrant handelsvaror på svenska.

Merchandice en del av heavy metal

Få musikgenrer säljer lika mycket prylar som inom heavy metal genren. Här skall tilläggas att vinylköparna inom heavy metal är fortfarande tillgivna. Många köper skivalbum fortfarande på vinyl och spelar favoritbanden på skivspelaren i hemmet. Faktum är att vinylskivans återkomst verkar vara här för att stanna – en gång för alla. Iron Maiden kommer återpressas på vinyl och förhoppningsvis når heavy metal musiken nya generationer av vinylspelande lyssnare.

Vad det gäller merchandice är det inte endast t-shirt med tryck bandlogga som säljs. Lika vanligt att finna på försäljningbordet när heavy metal banden är på turné är – kepsar, hattar, pennor, dockor, pins, filmer, handdukar, halsdukar, muggar, ölglas, skärp, munkjackor, väskor, etc. En hel marknad av saker vid sidan av intäkterna av turnébiljetter gör att mindre heavy metal band kan livnära sig endast på egna små skivproduktioner, turnéer och merchandise – även fast de inte sitter på ett stort skivkontrakt med etablerade skivbolag.

fitclub