När etablerades genren Heavy Metal?

18 jul

 

Tidig Heavy metal

Att sätta fingret på ett band, ett specifikt land och göra anspråk på att det var precis här, med den här gruppen av musiker och vid exakt detta skivsläppet som heavy metal genren uppkom.

Är faktiskt rätt lätt. Alla är förvånansvärt rörande överens i den här frågan. Majoriteten skulle peka ut den första syndaren till att ockult förklara hårdrocken och övergå till en heavy metal genren är synonymt med musikstilens grundare och skapare, Black Sabbath.

Black Sabbath

I Storbritannien och staden Birmingham, där de fyra bandmedlemmarna Ozzy Osbourne (sång), Tony Iommi (gitarr), Geezer Butler (bas) och Bill Ward (trummor) träffades och startade gruppen. Till en början var bandnamnet Earth. Vilket de senare fick reda på var upptaget av ett redan etablerat band. Geezer Butler kom snabbt med förslaget att bandnamnet skulle vara Black Sabbath, efter filmen med samma namn skapad av Boris Karloff. Bandets två första skivor Black Sabbath och Paranoid var starten för heavy metal.

Kritiken var skoningslös

Om bandet lyssnat på skivrecensenter, kritiker och dess totalsågande av bandets första album, skivan med samma namn som bandet – Black Sabbath, skulle det förmodligen inte blivit några fler skivor eller inspelningar. Kritiken från den välrenommerade tidningen Rolling Stone som skrev recensionen år 1970 var minst sagt skoningslös mot bandet Black Sabbath. Vilken tur att vissa låter kritiken rinna av som vatten på en gås. Publiken hyllade Black Sabbath redan från början och gör det fortfarande ända fram till idag.

Nästa steg framåt för Heavy Metal

Bandet som tog nästa steg framåt och som skulle få fans över hela världen var det brittiska bandet Iron Maiden. Första skivinspelningarna släpptes 1978. Den stora succén för bandet Iron Maiden sker i samband med att sångaren Bruce Dickinson kommer med på bandets tredje skivalbum, “The number of the beast” som utgavs år 1982. Detta var sångarens skivalbumsdebut med Iron Maiden. I England intog albumet 1:a plats och var Iron Maidens största genombrott! Albumet ses fortfarande som en milstolpe vad det gäller genrens segertåg över världen.

Metallica

En ung Lars Ulrich såg Iron Maiden och bestämde sig för att vilja spela heavy metal. Efter ha satt upp en annons i Los Angeles lokaltidning 1981, som sedermera lästes av James Hetfield. Bandannonsen som Lars satt upp blev upptakten till att bandet Metallica bildas. Bandet släpper sitt första album “Kill’Em All” år 1983.

fitclub