Black metal

21 okt

Black metal är en av de många subgenrer som finns till metal, och den karakteriseras av hårt distade elgitarrer, sångare med höga, skrikande tonlägen, högt tempo och experimentella låtstrukturer. Andra saker som är typiska för genren är att bandmedlemmarna antar pseudonymer och att de på scenen är klädda i det som har kommit att kallas för ”corpsepaint”, det vill säga liksminkning. Det innebär att man sminkar ansiktet vitt med svarta detaljer, ofta kring munnen och ögonen, med syfte att få bäraren att se död eller demonisk ut.

Genren har sitt ursprung i två andra subgenrer till metal, nämligen death metal och thrash metal. Det var band inom denna genre som på 1980-talet lade grunden för det som skulle komma att bli black metal. Det var dock inte förrän på tidigt 1990-tal som en våg av norska band verkligen cementerade det som numera karakteriserar black metal-genren. Det handlade om band som Mayhem, Darkthrone, Satyricon och Gorgoroth. Från Norge spred sig sedan genren över Europa, bland annat till Sverige, där flera framstående band växte fram. Som exempel kan nämnas Marduk, Nifelheim och Dark Funeral.

Black metal var till en början synonymt med ”satanisk metal”, och musikgenren var nära förknippad med satanism som ideologi. Genren fick ett dåligt rykte under den norska vågen på 1990-talet, då flera bandmedlemmar inom black metal gjorde sig skyldiga till att elda upp ett antal kyrkor i Norge samt ett flertal mord.

Det är dock långt ifrån alla som lyssnar på black metal som ägnar sig åt att elda upp kyrkor och dyrka satan på fritiden – de föredrar istället helt normala hobbyer vid sidan av sin musiksmak. Ett bra sätt för fans av alla genrer att slappna av efter jobbet är till exempel att äta en god middag med sina vänner och spela bowling tillsammans. Båda dessa saker kan man göra på O’Learys i Mall of Scandinavia, som dessutom passande nog ligger nära Friends Arena. Det går med andra ord utmärkt att kombinera en lugn bowlingkväll med en metalkonsert lite senare.

fitclub