Power metal

07 Dec

Power metal är en genre som karakteriseras av ett högt tempo med medryckande melodier. Tonläget är ofta mer uppåt än andra subgenrer inom extrem metal, som death metal och black metal, och låttexterna har ofta teman som krig och fantasy. Ett tydligt exempel på det sistnämnda är det finska bandet Nightwish, som bland annat hämtar inspiration från J.R.R. Tolkien i sina låttexter. En subgenre till power metal är symfonisk power metal, där man använder sig av orkesterinstrument i kombination med klassiska hårdrocksinstrument som elgitarr, elbas och trummor. Även i detta fall kan Nightwish användas som exempel.

Sverige och Finland är framstående inom genren, med band som Nightwish, Sonata Arctica, Stratovarius och Excalion från Finland, och Sabaton, HammerFall, Dionysus och Morifade från Sverige. Andra välkända band inom genren är tyska Helloween och amerikanska Manowar.

Om du själv har ett band som spelar power metal, och som drömmer om att bli lika stora som Sabaton, Manowar och andra band i genren, är turnerande ett av de bästa sätten att bygga upp en fanbas. Till en början får man räkna med att åka långt för enstaka spelningar, som man kanske inte ens får så bra betalt för, men när man väl har byggt upp ett rykte kommer man snart att kunna turnera internationellt. Till de där första hundåren är det dock viktigt att man har en pålitlig bil. En bra lösning kan till exempel vara att leasa en bil privat, till exempel via Hyundai. Då ingår nämligen service, vilket betyder att man alltid kan vara säker på att bilen går när man behöver den – till exempel om man måste åka till en spelning med kort varsel, som kan vara avgörande för ens framtida musikkarriär.

fitclub