Glam metal – smäktande ballader och pudelrockare

13 feb
Glam Rock – undergenre till Heavy metal

Glam metal var en rebellisk undergenre till Heavy metal, fast med mer poppiga hooks och gitarr-riffs. Stilen inom Glam metal är influerad av 70-talets glamrock mode. Glam metal kan direkt kopplas med riktiga klassiker inom musikvärlden så som Alice Cooper, Kiss, och Van Halen. I slutet av 70-talet började denna typ av musikgenre att spridas och i början på 80-talet slog det igenom ordentligt i USA med band som Mötley Crüe, Def Leppard och Bon Jovi. Glam metal hade helt klart sin stora tid under 80-talet, vilket även fortsatte in en bit på 90-talet. Glam metal var förknippat med uppseendeväckande kläder och smink. Stora tuperade frisyrer, lack och läder med nitar, plattåskor och massor med smink är nog det de flesta ser när de hör ordet. Bandet Kiss t.ex som var otroligt stora under denna tid var alla klädda i svart läder med svart och vit ansiktsmålning under sina uppträdanden.

Glam metal början till Grunge

Glam metal började tappa det stora intresset hos omgivningen som det tidigare hade haft under 80-talet och i början av 90-talet. Då det var så pass stort under denna tid och många band som följde i samma spår så blev det lite för mycket av det goda vilket av en slump genererade en ökning av grunge i början av 90-talet. Grunge hade en mer avskalad estetik och var en fullständig avvisning från det tidigare modet från Glam metals visuella och uppseendeväckande stil. Nirvana var ett av de band som tillhörde Grunge-scenen och som blev ett av de största banden efter glam metals långa tid i rampljuset. Dessa två musikstilar är helt olika och går inte att jämföras, om man älskar musik så faller man nog för alla dessa fantastiska band då man väl lyssnar på deras musik. Många av oss har dessutom många minnen till många av klassikerna som spelades på denna tid. Här kan du finna en radiokanal som enbart spelar rockballader, där du kan drömma dig tillbaka till en annan tid.

Glam metal – en uppseendeväckande stil!

Något som verkligen kännetecknade banden på Glam metals stora tid var helt klart det uppseendeväckande utseendet, med stora frisyrer och mycket nitar, läder och jeans som hade klippts eller slitits ut från vilt leverne på alla galna rockfestivaler som hägrade på den tiden. Frisyrerna var långa och burriga och gärna tuperade så att de stack ut en bra bit från huvudet, full-sprayade med hårspray så att håret inte rubbades en millimeter om det så vore storm ute. Band som Kiss, som de flesta minns väl, bar den ultimat coola looken både klädmässigt och med sitt smink. Alla i bandet bar vita ansikten med mönster som stjärnor och fladermusvingar i svart målade kring ögonen. Man kan inte låta bli att hoppa tillbaka till skolans “roliga timmen” eller småstjärnorna som gick då på tv4, då alla skulle klä ut sig till medlemmar i Kiss. Utklädnad är riktigt kul, en stund där man får spela någon annan för en stund.

fitclub